Merkproducten & systeemoplossingen voor de ruwbouw

De trap naar beneden in de SOUPLEX-woning

Deze didaktische basiskennis eist geenszins volledigheid, mag niet onoverlegd overgenomen worden, maar zal eerder de zelfstandige beoordeling van de betreffende situatie’s en omstandigheden ondersteunen.

Written by olivier@mc-pint.com op juni 2, 2022 in Het NIEUWE -1 VERDIEP Knowhow

De trap naar beneden in de Souplex-woning …

… in plaats van naar boven in het Duplex-woonbereik ?

De Souplex-woning bevindt zich gedeeltelijk of helemaal “ondergronds”. Haar ingang bevindt zich meestal terzijde van de hoofdingang en beschikt over een eigen binnen- of buitentrap. Voor de huiseigenaar biedt een Souplex-woning het voordeel van het optimaal gebruik van de voorhandene oppervlakte en voor de huurder het voordeel van de gunstige huur.

Stijgende bouw– en terreinkosten dwingen bouwheer en architect de met aarde in contact komende ruimten hoogwaardig benut– of bewoonbaar te maken. Het nuttige gebruik van Souplex-woningen krijgt een steeds hogere betekenis en reduceert de m²-onkosten van de bebouwde woonoppervlakte. 

De ontdekking van de SOUPLEX-woning :

De Souplex-woning dient dikwijls als tweede of nevenwoning, uitgebouwd als flat, studio of zelfs als tweekamer-woning.

De Souplex-woning door de week gebruikt van beroepspendelaars, als vakantie- of WE-woning op het land of als gezellige woning voor mensen, die alleen leven. Souplex-woningen zijn als kompleet gemeubileerde overgangswoningen of chambres d’hôtes zeer beliefd. Souplex-woningen met aangenaam woonkomfort dienen goed en graag als vaste woonplaats.

Om ondergrondse ruimten als woonruimte komfortabel te kunnen gebruiken, moeten vloer, muren en plafonds goed en juist geïsoleerd zijn, moeten de ruimten droog zijn, voldoende zonnelicht hebben en fatsoenlijk kunnen verlucht worden. Dwz., al bij de bouw van het huis moet idealerwijze aan het woongebruik gedacht en passende voorzorgsmaatregelen getroffen worden zijn.

Dit was in de verleden tijd eerder zelden het geval en heeft tot een minder goed imago van Souplex-woningen geleidt.
Uit deze ervaringen heeft men gelukkig tegenwoordig geleerd: bij passende voorzorgsmaatregelen kan een ruwbouw-Souplex-woning bij behoefte ook pas later uitgebouwd worden. 

Kozijnvenster
MEALUXIT 100x100cm Draai-Kip
Kelderlichtschacht
MEAMAX 100×60 in de hoogte regelbaar van 60 – 85cm 

MEALUXIT 100x100cm Draai-Kip
MEAMAX 100 plus in de hoogte regelbaar tot 110 cm. 

Gunstige beïnvloedingen op de woonkwaliteit in SOUPLEX-woningen

In het souterrain kan geen noemenswaardige zonnewarmte opgeslaan worden.

Het ruimteklimaat geldt als essentieel bestanddeel van de woonkwaliteit en de behaaglijkheid.
Het wordt vooral door de temperatuur van de lucht en de luchtvochtigheid bepaald.

  • Vochtigheidsregulerende wandbekledingen (diffusie-opene pleisteringen, verflagen/bekledingen) vormen een gunstig klimaatbuffer.
    Hoge ruimteluchtvochtigheid wordt opgenomen en bij behoefte weer afgegeven.
  • Een vloerverwarming met snelle reaktietijd op de ruimtetemperatuur is optimaal:
    • Geen stof opjagen door luchtconvectie.
    • Gelijkmatige temperatuurverdeling en warmtestroming verhinderen de groei van huisstofmijten en de schimmelvorming.

Invloed op de behaaglijkheid van een ruimte hebben ook

      • de lucht met mogelijke schaadstoffen en reukbelemmering.
      • een zekere koudeafstraling van betonwanden, vloerbedekkingen van steen, metalen meubels … is te verwachten op grond van hun afwijkende oppervlaktetemperatuur.
      • de verlichting, de zonne-instraling zoals het artificieel licht en zijn kleurtemperatuur.

Te bedenken :

  • Konstruktieve voorwaarde is in ieder geval, de hoge zekerheid bij het afdichten van de buitenmuren, hun aansluitingen en overgangen zoals een droge bodemplaat respectievelijk kruipkelder.
  • Ervan uitgaand, dat Souplex-woningen in de regel niet altijd, zeven dagen in de week, overdag en ‘s nachts gebruikt respektievelijk verwarmd worden, is het absoluut raadzaam, de altijd weer op te warmende massa van wanden, plafonds en vloeren te beperken, dus de thermische traagheid te beperken. Dit verkort de opwarmtijd na iedere temperatuurdaling (weekend– en nachtdaling), verhoogt het bezuinigingseffect aan stookenergie, zonder de daarvoor aangepaste wooncomfort in te boeten. Dagelijks schokstoken zou bij hoge opslagcapaciteit van de op te warmende massa, de stookkosten verhogen, want deze zou steeds weer met desto meer stookenergie verwarmd worden. Een perimeter-isolatie kan natuurlijk niet verhinderen, dat de temperatuur van de wanden en van de vloer een geringere temperatuur aannemen, dan de ruimtetemperatuur, en daardoor een koudeafstraling veroorzaakt.
    Ook moet, bij het weer opwarmen van de ruimte, eerst de buitenwand tot de perimeter-isolatie opgewarmd worden, voordat het in de ruimte gezellig kan worden.
  • Juist luchten in het souterrain is vooral in de zomer belangrijk. Dwz. NOOIT bij hoge buitentemperatuur luchten en kortstondig grondig met doortocht luchten (Zie knowhow: “Verluchten ja … maar juist !”).

Het behoeft niet veel om goed geplande Souplex-woningen in het begin van de planning met de noodzakelijke basisvoorwaarden
uit te rusten: de ruimtes moeten licht, warm, droog zijn en fatsoenlijk verlucht kunnen worden. 

De bouwheer zal U dankbaar zijn !